Många gårdar anser att det är bra att ha tillgång till hö för att kunna erbjuda till djur med lös träck eller djur som är sjuka. Hö passar också bra om åtgången på vallfoder är låg, till exempel i den lilla besättningen. Ett välbärgat hö är smakligt och har dietiska egenskaper. Vall som ska torkas till hö skördas ofta något senare än ensilage eftersom en gröda som är för späd blir svårtorkad. Klöver är mer svårtorkat än gräs. |
Författare Karin Granström, Hushållningssällskapet i Värmland
|
Näringsvärde i hö. Torrsubstanshalten i lagringsdugligt hö är ca 85 procent.
Näringsinnehållet i hö påverkas framförallt av utvecklingsstadier vid skörd, artsammansättning i vallen, skördeteknik och skördeväder. Hur växtmaterialet behandlas under torkningen spelar en stor roll. Den mesta näringen finns i bladen och det gäller att få med sig dessa in vid skörd så att de inte slås av när grödan vänds. Hö som torkas på slag har hög torrsubstans halt och blir då mer känsligt när det ska vändas och bladen går lätt sönder och faller av. Därmed försämras näringsinnehållet. Hö används ofta till små kalvar för att hålla magarna i trim. |
Hö är ett bra foder till kalvar. Foto: Linda af Geijersstam |
Rådgivaren |
Vallensilage Helsädesensilage Majsensilage Foderanalys |
Biblioteket |
|
Räknehjälpen |
Utfodring |
Externa länkar |
Greppa Näringen Växa Sverige Gård & Djurhälsan Ensilagenytt Agroväst Eurofins |