Hö lagras ofta med för hög vattenhalt och syretillgång vilket ger möjlighet för mögel att växa till. Hö kan även återfuktas under lagringen och även då bildas mögel. Mögel i hö kan bidra till luftvägsproblem, allergier och även toxiska reaktioner hos både djur och människor. Om ensilage lagras med lufttillträde kan mögel tillväxa även där. Mögel i ensilage kan bilda toxiner. Ensilage som är lagrat lufttätt kan innehålla Clostridium tyrobytyricum (smörsyrasporer) om det fått en inblandning av jord och har låg ts-halt. |
Författare Rolf Spörndly, SLU Uppsala
|
Praktiska råd
Bedömning av den hygieniska kvaliteten
|
Majsensilage kan ta värme vid långsamt uttag. Foto: Linda af Geijerstam |
Aeroba bakterier 3,1) | 103 per gram prov | = maximum (gäller ensilage) |
---|---|---|
Koliforma bakterier 3,1), 37o | 102 per gram prov | = maximum |
Anaeroba sporbildare 3,1) | 103 per gram prov | = maximum |
Clostridier | 103 per gram prov | = maximum |
Bacillus | 103 per gram prov | = maximum |
Jäst 3,1) | 105 per gram prov | = maximum |
Mögel 3, 1) | 105 per gram prov | = maximum (endast för hö) |
Ammoniumkväve 1) | < 8 % av totalkväve | = bra |
---|---|---|
8-12 % av totalkväve | = mindre bra | |
> 12 % av totalkväve | = dåligt | |
pH-värde 1) 4) | < (0,0257 * ts %) +3,71 Ts högre än 50 % |
gäller mellan ts 15-50 % |
pH ej lämpligt kvailtetsmått | ||
Smörsyra 1) | <0,10 % av prov | = bra |
0,10-0,30 % av prov | = mindre bra | |
> 0,30 % av prov | = dåligt | |
Mjölksyra 1) | Direktskörd med myrsyra: | |
6-10 % av ts | = normalt | |
Direktskörd utan myrsyra: | ||
8-12 % av ts | = normalt | |
Förtorkat (> 30 % ts): | ||
3-7 % av ts | = normalt | |
Ättiksyra 1) | Allt ensilage 1-3 % av ts | = normalt |
Mjölksyrabildande bakterier 1) | 106 per gram prov | = önskvärt |
Gramnegativa bakterier 1) | 103-104 per gram prov | = maximum |
109 per gram prov | = mycket dåligt | |
1)Avd för fodervetenskap, Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU 2) Konsulentavdelningen/husdjur, SLU 3)Fodermedelslaboratoriet, SVA. 4) Weissbach, 1996 |
Hur stora blir de totala förlusterna?Vid höskörd uppstår de stora förlusterna vid bärgningen på fältet. Vid ensilering begränsas fältförlusterna men här kan istället stora förluster uppstå i silon. Vid direktskörd kan fältförlusterna begränsas till ett minimum. En vallgröda har då mycket låg ts-halt och stora förluster uppstår istället som pressvatten i silon. Förtorkar man vallen till ca 30 % ts kan de totala förlusterna begränsas då ensileringsförlusterna har minskat utan att fältförlusterna har blivit alltför stora (se bild till höger). Vid skörd av helsäd och majs kan förlusterna bli riktigt låga eftersom dessa direktskördas vid en ts-halt som ofta är ca 30 %. |
Fält- och lagringsförluster i förhållande till Ts-halt och vattenhalt. |
Rådgivaren |
Lagringssystem Ensileringsmedel Täckningsmaterial Förluster Majsensilage |
Biblioteket |
|
Räknehjälpen |
Lagring |
Externa länkar |
Ensilagenytt KRAV - ensileringsmedel SJV - ensileringsmedel SJV- Majsensilering |