Läglighetskostnader uppstår om vallen inte skördas när dess värde är maximalt med avseende på både kvantitet och kvalitet. Läglighetskostnader får du dels om skörden inleds för sent (eller för tidigt), dels om skörden på grund av låg kapacitet drar ut på tiden.
|
Författare Carina Gunnarsson och Alfredo de Toro, JTI Uppsala
|
Vad är läglighetskostnader?Vid skörd av vall finns en tidpunkt när vallens värde är maximalt med hänsyn till både kvalitetet och kvantitet. Den inträffar när ökad avkastning inte längre väger upp mot det minskande näringsvärdet i vallen. Det ekonomiska värdet som går förlorat om skörden inte utförs när värdet är maximalt kallas läglighetskostnader. Läglighetskostnaderna är beroende av många faktorer som varierar, exempelvis vallsammansättning, vallålder, antal skördar, tidpunkt för de olika skördarna, väder och foderpriser. Dåligt väder vid skörd är en viktig orsak till att skörden kan försenas med stora läglighetskostnader som följd. Om grovfodret har låg kvalitet/näringsvärde måste foderstaten kompletteras med koncentrat och inköpta fodermedel för att hålla samma nivå på mjölkavkastning. Ökade foderpriser ökar därför läglighetkostnaderna och gör det än viktigare att skörda i rätt tid. |
Skördekostnaden för skörd med hackvagn med en medelstor maskinkedja i mellersta Sverige, som funktion av vallarealen. Gunnarsson med flera, 2007.
|