För att lyckas med ett bra grovfoder år efter år krävs god planering då det är många moment som skall fungera. Exempelvis etablering av grödan, gödsling, maskinkedja, logistik, bemanning och inte minst väder. |
Författare Cecilia Åstrand (tidigare Nilsson), Grovfoderverktyget
|
Större gårdar kräver fungerande managementBehovet av ett mer uttalat managementtänk ökar med företagets storlek, det vill säga hur man samordnar, leder och utvecklar företagets resurser. Dagens lantbruksföretag blir allt större för att klara av den ökade konkurrensen med större krav på effektivitet. Med ökad storlek ökar också behovet av till exempel fungerande logistik för att nå stordriftsfördelarna som sänker kostnaden per enhet. Det innebär också att man blir känsligare för små avvikelser som snabbt kan radera de stordriftsfördelar man siktar mot. För att kunna ta helhetsgreppet gäller det att se över sin grovfoderodling för att veta var man står idag. Vilka resurser finns på gården i form av till exempel mark, maskiner och kunskap, och hur används dessa resurser i verksamheten? Utifrån nuläget behöver man lyfta blicken och fråga sig vilka mål man har med produktionen, på kort och på lång sikt. Nästa steg är att fundera över hur man ska ta sig till målet. |
Bild: Joakim Årbro |
Planering över tidEtt sätt att sortera upp och tydliggöra planering och beslut är utifrån olika tidshorisonter, som visas i pyramiden till vänster. Poängen är att de sorterar upp och tydliggör en beslutskedja, från strategiska beslut med mångårig påverkan till dagligt verkställande.
Lantbrukare är i regel mycket duktiga på att jobba operativt. Men ju större företaget blir desto viktigare är det att också jobba med de övre delarna i pyramiden för att få alla i företaget att jobba i samma riktning mot ett tydligt mål. En balans mellan nivåerna krävs för att företaget ska bli lönsamt. Resurser omsätts till värdeTidsuppdelningen kan kompletteras genom att dela upp grovfoderodlingen i en process i tre delar; resursbas, verksamhet och värde (se bild nedan). Resursbasen är alla tillgångar i odlingen, såsom mark, maskiner, insatsmedel, lagersystem för foder och gödsel samt personal. Verksamheten är hur företaget jobbar med resursbasen och beror därför på lantbrukarens förmåga att utforma ex. logistik och bemanning för att kunna göra rätt sak vid rätt tid. Verksamheten producerar ett värde och ska också återinvestera i resursbasen för att få en hållbar produktion, exempelvis genom en bra växtföljd, kalkning och dränering, löpande underhåll av maskiner och kompetensutveckling. Värdet som skapas är en viss inlagrad mängd foder av en viss kvalitet och pris. |
Tre olika tidsperspektiv som man kan dela upp planering och beslutsfattande i för att tydliggöra. Efter Ove Karlsson. |
Verksamhetens målUtifrån värdet är det lätt att sätta mål för grovfoderodlingen, exempelvis vilket foder kräver mina kor för att må och mjölka bra, och vad får det kosta? Hur ser mina strategier ut för att nå det, dvs hur ska jag jobba med min verksamhet och resursbas för att producera rätt grovfoder?
Nedanstående frågor är en början till att utvärdera grovfoderodlingen och prioritera sådant som behöver förändras: Resursbasen
|
|
Rådgivaren |
|
Biblioteket |
Vallmanagement(pdf) Lean för konkurrenskraftig och klimateffektiv mjölkproduktion (pdf) |
Räknehjälpen |
Grovfoderskörd sammanställning Grovfoderinventering - mängd |
Externa länkar |